ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ο Σύλογος Κλεπαιτών Αθήνας, ζητά από τον Δήμαρχο ΚΟΙΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ για την κατολίσθηση



Ο Σύλλογος Κλεπαιτών Αθήνας, μετά από αίτημα του κ. Γ. Κέστου των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ναυπακτίας, απέστειλε τις ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ του τεχνικού του συμβούλου Δρ. Μηχανικού Γεωλόγου κου Αλέξανδρου Τζίτζιρα επί των μελετών που τους επέδωσε για την αποκατάσταση των κατολισθήσεων στη  Τ.Κ. Κλεπάς.

Ο Σύλλογος, παράλληλα, με έγγραφό του ΖΗΤΑ από τον Δήμαρχο Ναυπακτίας να καλέσει σε κοινή σύσκεψη τους "εμπλεκόμενους φορείς", να γίνει μια σε βάθος συζήτηση παρουσία του κ. Τζίτζιρα ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να "εξηγήσει" τις Παρατηρήσεις που κατέγραψε επί των Μελετών ώστε χωρίς άλλη καθυστέρηση να προχωρήσουν τα έργα για να αποφευχθούν τα "χειρότερα" για την Κλεπά και τους κατοίκους της.....

Σας παραθέτουμε το προαναφερθέν  Έγγραφο προς τον Δήμαρχο κ. Λουκόπουλο με όλες τις κοινοποιήσεις καθώς και τις Παρατηρήσεις του κ. Τζίτζιρα:



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΛΕΠΑΪΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Ήβης 13 111 46 Γαλάτσι. Τηλ. 210 2220347
E-mail: syllogosklepa@gmail.com Facebook:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΛΕΠΑΪΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Προς : Δήμο Ναυπακτίας
Γραφείο Δημάρχου
Υ/Ο κ. Παναγιώτη Λουκόπουλου
Email: info@nafpaktos.gr

Κοιν. : 1) Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
Περιφερειακή Ενότητα Αιτ/νίας
Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη
Υ/Ο Κας Χριστίνας Σταρακά
Εmail: anti@aitnia.pde.gov.gr

2) Δήμος Ναυπακτίας
Γραφείο Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών
Υ/Ο κ. Κων/νου Καρακώστα
Email: info@nafpaktos.gr

3) Δήμος Ναυπακτίας
Υ/Ο Δ/ντή Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γεώργιο Κέστο
Email: info@nafpaktos.gr

4) Ι.Γ.Μ.Ε.Μ.
Υ/Ο Δ/ντή Τεχνικής Γεωλογίας κ. Νίκου Νικολάου
Email: nikolaou@igme.gr

5) Πρόεδρο Τ.Κ. Κλεπάς κ. Κων/νο Λ. Λαϊνη

Ημερ. : 28-11-2016

Θέμα : Παρατηρήσεις επί των μελετών για την αποκατάσταση κατολισθήσεων Τ.Κ. ΄
Κλεπάς.

Σχετ.: 1) Το από 25-07-2016 έγγραφο του Συλλόγου μας για αποστολή μελετών.
2) Το υπ΄ αριθμόν 17923/02-09-2016 έγγραφο της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών
Του Δήμου Ναυπακτίας
3) Το υπ΄ αριθμόν 23885/28-09-2016 έγγραφο της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών
Του Δήμου Ναυπακτίας.
4) Το υπ΄ αριθμόν 26529/24-10-2016 έγγραφο της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών
Του Δήμου Ναυπακτίας.
Συνημ. : Παρατηρήσεις επί των μελετών. Σελίδες (4)


Αξιότιμε Κε. Δήμαρχε,

Κατόπιν της ανωτέρω σχετικής αλληλογραφίας και ανταποκρινόμενοι στο αίτημα του
Δ/ντού Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ναυπακτίας κου. Γεωργίου Κέστου, με
ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, σας αποστέλλουμε ηλεκτρονικά
(Email) για ενημέρωσή σας και για τις δικές σας ενέργειες, τις συνημμένες
παρατηρήσεις του τεχνικού μας συμβούλου Δρ. Μηχανικού Γεωλόγου κου Αλέξανδρου
Τζίτζιρα
, επί των μελετών που παραλάβατε κατόπιν ανάθεσης από τους μελετητές και
μας αποστείλατε, για την αποκατάσταση των κατολισθήσεων στην γενέτειρά μας Τ.Κ.
Κλεπάς.

Εκτιμούμε ότι με δική σας πρωτοβουλία και συντονισμό, πρέπει να γίνει μία κοινή
σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων, προκειμένου να συζητήσουμε το σοβαρό
πρόβλημα των κατολισθήσεων στην Τ.Κ. Κλεπά και να μας ενημερώσετε για τον
προγραμματισμό έναρξης των έργων στήριξης του οικισμού, που εκτιμούμε ότι πρέπει
να γίνουν άμεσα.

Στην διάθεσή σας για τον τόπο και χρόνο της σύσκεψης.

Ευελπιστώντας ότι, λόγω της σοβαρότητας και του επείγοντος του θέματος θα
ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημά μας.

Με τιμή και πατριωτικούς χαιρετισμούς
Εντολή Διοικητικού Συμβουλίου
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                       Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΖΩΓΑΝΑΣ                         ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Τηλ. 6974554949                                  Τηλ. 6974405963





ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΚΔΗΛΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ Τ.Κ. ΚΛΕΠΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

Στα πλαίσια των κατολισθητικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν στο χωριό Κλεπά την 1-2-2015, που είχε τα γνωστά αποτελέσματα, ανατέθηκαν και υπεγράφησαν τρείς προγραμματικές συμβάσεις.

Σκοπός των ερευνών και μελετών αυτών ήταν να προταθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας και να υποδειχθούν οι θέσεις που θα κατασκευασθούν ώστε να εξασφαλισθεί η ευστάθεια για όλο τον οικιστικό χώρο της Κάτω Κλεπάς.

Διαβάζοντάς τις προσεχτικά, φθάνω στο συμπέρασμα να πω, ότι δεν λύνουν οριστικά το σοβαρό πρόβλημα των ενεργών κατολισθήσεων που συνεχίζουν να υφίσταται, στον οικιστικό χώρο της Κάτω Κλεπάς, με αποτέλεσμα να έχουμε την καταστροφή και άλλων οικιών στο μέλλον.

Στα πλαίσια των μελετών που ανατέθηκαν υπογράφηκαν οι ακόλουθες τρείς(3) προγραμματικές συμβάσεις:

α) Προγραμματική σύμβαση με ημερομηνία 14/10/2015 μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, του Δήμου Ναυπάκτου και του ΙΓΜΕ (Δ/νση Τεχνικής Γεωλογίας). Αντικείμενο αυτής της Προγραμματικής Σύμβασης είναι η ολοκληρωμένη τεχνικογεωλογική μελέτη του οικισμού Κάτω Κλεπά με προτάσεις μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος των κατολισθήσεων στο σύνολο του οικισμού, καθώς και ο σχεδιασμός και η παρακολούθηση της γεωτεχνικής μελέτης αποκατάστασης της πρόσφατης κατολίσθησης, σε συνεργασία με τον Μελετητή.

Με αυτήν την προγραμματική Σύμβαση το ΙΓΜΕ υποχρεούται:

Nα επιβλέψει την καλή εκτέλεση των γεωτρητικών εργασιών , να αξιολογήσει τα αποτελέσματα των εργασιών υπαίθρου, των εργαστηριακών δοκιμών και των επί τόπου μετρήσεων ( αποκλισιομέτρων, πιεζομέτρων κ.λ.π). Να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα προστασίας καθώς και τις θέσεις αυτών στον οικιστικό χώρο, ώστε να εξασφαλιστεί η ευστάθεια των οικιών από περαιτέρω επέκταση των κατολισθητικών φαινομένων. Δεδομένου ότι η κατολίσθηση είναι ενεργή και θα επεκτείνεται προς τα ανάντη, όσο καθυστερεί η εκτέλεσή τους.

Ότι η κατολίσθηση είναι ενεργή και η επέκτασή της προς τα ανάντη, αποδεικνύεται από την αποκλισιομετρική γεώτρηση Γ4.

Στην περίπτωση των οριζοντίων αποστραγγιστικών γεωτρήσεων δεν υποδεικνύονται οι θέσεις αυτών, το μήκος, η διάμετρος κ.λ.π Επίσης στις προτάσεις αναφέρεται επί λέξη "Είναι προφανές ότι με τις δεδομένες εδαφοτεχνικές συνθήκες, όπως παρατίθενται στα σχετικά κεφάλαια της παρούσας μελέτης, τόσο η ασφαλής λειτουργία του επαρχιακού δρόμου, όσο και η προστασία
των οικιών από παραπέρα εξέλιξη των βλαβών, δεν μπορούν να διασφαλισθούν χωρίς την λήψη αποτελεσματικών μέτρων προστασίας. Η σταθεροποίηση της κατολίσθησης απαιτεί ένα καλό σχεδιασμό και ιεραρχημένο σύνολο παρεμβάσεων, που θα εξετασθεί και θα αξιολογηθεί αναφορικά με την σταθερότητα του πρανούς που προσφέρει και τα αντίστοιχα οικονομικά στοιχεία, από τον γεωτεχνικό μηχανικό του έργου". Δηλαδή σε αυτή την παράγραφο αναφέρεται ότι αρμόδιος για τον καλό σχεδιασμό των έργων για προστασία του οικισμού είναι ο γεωτεχνικός μηχανικός του έργου δηλαδή η εταιρεία "ΟΡΙΟ - ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ Ε. Ε". Η οποία εταιρεία σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση γ, δεν έχει καμία υποχρέωση για την γεωτεχνική μελέτη των κατολισθητικών φαινομένων στον οικιστικό χώρο.

Η μελέτη του ΙΓΜΕ παραδόθηκε τον Απρίλιο του 2016.

β) Προγραμματική σύμβαση με ημερομηνία 30/12/2015 μεταξύ του Δήμου Ναυπάκτου και της τεχνικής εταιρείας "ΟΡΙΟ-ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Ε Ε " . Αντικείμενο της σύμβασης είναι.
Η μελέτη με τίτλο" Εργαστηριακές δοκιμές, μετρήσεις- γεωτεχνική μελέτη για αντιμετώπιση κατολισθήσεων Τ.Κ Κλεπάς"

Σκοπός της σύμβασης είναι οι γεωτρητικές εργασίες ( άρχισαν στις 18/11/2015 και περατώθηκαν στις 3/12/2015), οι επί τόπου δοκιμές, λήψη αδιατάρακτων δειγμάτων, τοποθέτηση πιεζομέτρων και αποκλισιομέτρων εντός των γεωτρήσεων και εκτέλεση εργαστηριακών δοκιμών για προσδιορισμό των φυσικών και μηχανικών χαρακτηριστικών των λιθολογικών σχηματισμών που διατρήθηκαν.

Οι επί τόπου έρευνες και εργαστηριακές δοκιμές εκτελέστηκαν ικανοποιητικά και τα αποτελέσματα παραδόθηκαν στις 18/2/2016.

Με τα παραπάνω παρατηρούμε ότι η προγραμματική σύμβαση υπεγράφη στις 30/12/2015, οι εργασίες υπαίθρου άρχισαν στις 18/11/2015 και τα αποτελέσματα εδόθησαν στις 18/2/2016

γ) Προγραμματική σύμβαση με ημερομηνία 30/12/2015, μεταξύ του Δήμου Ναυπακτίας και της τεχνικής εταιρείας" ΟΡΙΟ-ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Ε Ε " σύμβαση εκπόνηση Μελέτης "Στατική μελέτη για την αντιμετώπιση κατολισθήσεων Τ.Κ Κλεπάς" .

Η μελέτη με τίτλο " Στατική μελέτη για την αντιμετώπιση κατολισθήσεων Τ.Κ. Κλεπάς θα περιλαμβάνει αναλυτικότερα, εργασίες σχεδίασης και υπολογισμού έργου αντιστήριξης( τοίχος αντιστήριξης, πασσαλότοιχος κ.λ.π) προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κατολίσθηση στην Τ.Κ. Κλεπάς. Με τοίχο αντιστήριξης στον πόδα του πρανούς ή άλλη λύση, παρόμοιας επέμβασης, με την προϋπόθεση να κριθεί οικονομικά συμφέρουσα, ασφαλής και αποτελεσματική από τους μελετητές της σχετικής μελέτης".

Η ανωτέρω στατική μελέτη κατατέθηκε στον Δήμο Ναυπακτίας από τον εκπρόσωπο και μελετητή της εταιρείας ‘’ ΟΡΙΟ-ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Ε.Ε.’’ κο. Δημήτριο Παπαναστασόπουλο Πολιτικό Μηχανικό, αρχές Ιουλίου 2016


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ

α) Στις έρευνες που εκτελέστηκαν θα έπρεπε να διανοιγεί μια γεώτρηση (πιεζομετρική) στην περιοχή του Πύργου για να μελετηθούν, οι λιθολογικοί σχηματισμοί, η υδρογεωλογική συμπεριφορά αυτών καθώς και η υδρογεωλογία της περιοχής. Αποτέλεσμα της έρευνας και μελέτης των στοιχείων αυτών θα κατασκευαζόταν και το κατάλληλο αποστραγγιστικό έργο ( αποστραγγιστική τάφρος ή αντλητική υδρογεώτρηση). Είχε προταθεί από τον γράφοντα η εκτέλεση μιας γεώτρησης στην περιοχή αυτή, στην έκθεση που συνέταξε μετά την μετάβαση του στην περιοχή με πρόσκληση του Συλλόγου Κλεπαϊτών Αθήνας ( και η οποία απεστάλη στον Δήμο Ναυπακτίας στις 26-3-2015 κατόπιν σχετικού αιτήματος, του κ. Δημάρχου μετά την ενημέρωσή του ). Η μεγάλη υδροφορία της περιοχής του Πύργου τροφοδοτεί τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, όλη της κατάντη περιοχή με αποτέλεσμα την εκδήλωση κατολισθητικών φαινομένων, με όλα τα επακόλουθα. Τούτο αποδεικνύεται από τις μετρήσεις εντος των πιεζομετρικών γεωτρήσεων Γ6 και Γ7 όπου οι στάθμες είναι σχεδόν σταθερές ανεξαρτήτου του ύψους των βροχοπτώσεων, για το διάστημα 22/12/2015 – 21/7/2016.

β) Στο ρέμα Γκερμέ θα πρέπει να εκτελεσθούν έργα, ανασχέσεως της διάβρωσης των πρανών (φράγματα με σαραζανέτ).

Στα πλαίσια διευθέτησης των υπογείων υδάτων, θα πρέπει επίσης να συγκεντρωθούν καταλλήλως και τα επιφανειακά νερά και να οδηγηθούν στα υπάρχοντα ρέματα, με προστασία των πρανών του από διάβρωση.

γ) Στις προτάσεις του ΙΓΜΕ και στην σελίδα 82 παράγραφος 2, αναφέρεται ότι, αρμόδιος για τον καλό σχεδιασμό των έργων για προστασία του οικισμού είναι ο γεωτεχνικός μηχανικός του έργου δηλαδή η εταιρεία "ΟΡΙΟ - ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ Ε Ε".

δ) Το ΙΓΜΕ στις προτάσεις του αναφέρει την κατασκευή οριζόντιων γεωτρήσεων για αποστράγγιση της περιοχής. Δεν αναφέρει όμως σε ποιές περιοχές θα εκτελεσθούν και τις προδιαγραφές αυτών ( μήκος, διάμετρος κ.λ.π).

ε) Η εταιρεία ‘’ΟΡΙΟ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Ε Ε ‘’ υπέγραψε Προγραμματική σύμβαση στις 30/12/2015, με τίτλο "Στατική μελέτη για την αντιμετώπιση κατολισθήσεων Τ.Κ.Κλεπά". Στην σύμβαση αυτή αναφέρεται "αντιμετώπιση κατολισθήσεων Τ.Κ Κλεπά" ενώ στην περιγραφή αναφέρει αναλυτικά ότι σκοπός της ανάθεσης, είναι η μελέτη για την κατασκευή τοίχου αντιστήριξης. Ο τίτλος της Προγραμματικής σύμβασης είναι ψευδεπίγραφος διότι αναλυτικά η σύμβαση αναφέρει άλλο αντικείμενο μελέτης. Εκτός όλων αυτών, πως ανατίθεται μια μελέτη, χωρίς να γνωρίζουν ή να έχουν μελετηθεί τα αποτελέσματα των εργασιών υπαίθρου, οι μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν ( πιεζόμετρα, αποκλισιόμετρα) και των εργαστηριακών δοκιμών. Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών δοκιμών δόθηκαν στους μελετητές στις 18/2/2016, η μελέτη του ΙΓΜΕ παραδόθηκε τον Απρίλιο του 2016, επομένως πως αναθέτουν την μελέτη τοίχου αντιστήριξης στις 30/12/2015 χωρίς να είναι γνωστά τα αποτελέσματα της έρευνας, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών δοκιμών και η μελέτη του ΙΓΜΕ.

στ) Στην μελέτη του τοίχου αντιστήριξης (αν είναι η λύση αυτή) δεν αναφέρεται πουθενά οι τύποι των πασσάλων και το βάθος θεμελίωσης αυτού. Δεν έχουν υπολογισθεί όλα τα φορτία που θα ασκούνται σε αυτόν, διότι δεν έχει πραγματοποιηθεί μελέτη ευστάθειας των πρανών και δεν είναι γνωστά τα φορτία που θα ασκούνται στον τοίχο αντιστήριξης. Επίσης οι τιμές των μηχανικών χαρακτηριστικών, αντοχή σε ανεμπόδιστη θλίψη, συνοχή c και γωνία εσωτερικής τριβής φ, έχουν μεγάλες διακυμάνσεις (οι τιμές των μηχανικών χαρακτηριστικών έχουν μεγάλο εύρος διακύμανσης).

η) Στις έρευνες και μελέτη που πραγματοποιήθηκε μέχρι σήμερα, δεν είναι γνωστή ακόμη η οικιστική περιοχή που έχει ερπυσμό, επομένως δεν μπορούν να υπολογισθούν πολλοί παράμετροι και να προταθούν όλα τα μέτρα εκείνα που θα ανακουφίσουν την οικιστική περιοχή από τα κατολισθιτικά φαινόμενα.

Σε μία κατολίσθηση πρέπει να μελετηθούν πολύ καλά τα αίτια που την προκάλεσαν και ο κυριότερος παράγοντας είναι το νερό και δια τούτο οι κατολισθήσεις στον Ελληνικό χώρο εκδηλώνονται τους χειμερινούς μήνες και ουδέποτε άλλη περίοδο. Ο καθηγητής μου SKEMPTON( IMPERIAL COLLEGE, LONDON UNIVERSITY), (ο καλύτερος στις μελέτες των κατολισθητικών φαινομένων), μας έλεγε στο μάθημα των κατολισθήσεων, ότι σε μία κατολίσθηση, αν δεν εξαφανίσεις το νερό, καμία δύναμη δεν μπορεί να σταματήσει την συνέχιση των φαινομένων, όσους τοίχους αντιστήριξης και να κατασκευάσεις, διότι οι δυνάμεις που ασκούντα σε μια μεγάλη κατολίσθηση είναι ανυπολόγιστες, αλλά και η παρουσία του νερού θα προκαλέσει σε μακροχρόνια δράση αστοχία του τοίχους.

ΑΘΗΝΑ: 20-11-2016

Ο ΣΥΝΤΑΞΑΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΖΙΤΖΙΡΑΣ
Δρ. Μηχανικός Γεωλόγος
Imperial College London University
Γεωτεχνικός Σύμβουλος σε Γεωτεχνικές Εταιρείες
τ. Διευθυντής Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών
Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου