ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

«Ευρωπαϊκό Δέντρο 2019» Για την πλατανόφυτη Ναύπακτο; Δημοτική αδιαφορία

Η Ευρωπαική Ένωση Ανακοίνωσε Διεθνή Ευρωπαικό Διαγωνισμό ώστε να Ανακηρύξει "Το Ευρωπαικό Δέντρο του 2019"!
Πολλές πόλεις, πολλές περιφέρειες, πολλές χώρες  "έτρεξαν" να καταθέσουν Φακέλλους για ηλικιακά μεγάλα δέντρα της περιοχής τους....

Στη Ναύπακτο υπερηφανευόμαστε για τα πλατάνια μας, τα πολλά και ηλικιακά μεγάλα, αλλά....  μέχρι εκεί!
Μόνο για "εσωτερική κατανάλωση" και για "αυτοικανοποίηση του εγωισμού και της πατριωτησίνης μας" το λέμε .... Λες και θα μας τα... κλέψουν!
Αλλά τι λέω;
Ποιός να ενδιαφερθεί;...  Ποιός να ασχοληθεί με τέτοιους Διεθνείς Διαγωνισμούς που, λέω στην περίπτωση που κερδίζαμε ένα τέτοιο Βραβείο, ακουγότανε και μόνο Πανευρωπαικά κάποιο από τα πλατάνια μας ή κάποιο άλλο Δέντρο της Ορεινής Ναυπακτίας την Τουριστική απήχηση που θα είχε ο τόπος;

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα τέτοιο Βραβείο ΔΕΝ ΕΧΕΙ "μάμαλο" που λέει και ο λαός μας, για κάποιον "τοπικό μας άρχοντα" !

Αν είχε θα... σκοτωνόντουσαν ποιός θα "πρωτοεργαστεί" για τον Φάκελλο και ποιός θα πρωτοφωτογραφηθεί στην... απονομή!

Δυστυχώς, αυτά είναι ψηλά γράμματα για τους.... "αρμόδιους" που καταναλώνουν τις "δυνατότητές τους" σε κάνα κιόσκι Στάσης Λεωφορείου, ή σε καμιά παιδική χαρά ή σε κανένα γκρέμισμα μάντρας, ή κακής ποιότητας πλακόστρωσης δρόμου κλπ

Εκεί είναι "άμεσα" τα... κέρδη!

Τέλος, ότι και να πούμε είναι "άδικος κόπος"!   Τέτοιοι είμαστε...  Δεν αλλάζουμε!

Διαβάστε τώρα το σχετικό Ρεπορτάζ .. Δες τε πως εργάζονται αλλού και... μουτζώστε ή μάλλον... "κωψοχεριαστείτε" !

Εκλογές έρχονται....Η ψηφοφορία αρχίζει την 1η Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 28 Φεβρουαρίου

Μισή χιλιετία ζωή «μετρά» μια φλαμουριά από την Κροατία, που διεκδικεί τον τίτλο του Ευρωπαϊκού Δέντρου του 2019, σε έναν διαγωνισμό ξεχωριστό και ιδιαίτερο μέσα από τον οποίο αναδεικνύεται η σημασία της διατήρησης των παλαιών δέντρων ανά τον κόσμο.
Η φλαμουριά, που βρίσκεται στο χωριό Γκόρνια Στουμπίτσα στην Κροατία, έχει ιστορική σημασία, καθώς -όπως αναφέρουν μέσα ενημέρωσης- «κάτω από τη σκιά της συγκεντρώθηκαν το 1573 αγρότες που ξεσηκώθηκαν, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους».
Η φλαμουριά που έχει χαρακτηριστεί ιστορικό μνημείο καλείται να αντιμετωπίσει στον διαγωνισμό μια άλλη υποψηφιότητα, αυτή μιας βελανιδιάς ηλικίας 300 ετών από τη Βουλγαρία. Η βελανιδιά βρίσκεται στο χωριό Ράνι Λουγκ στον Δήμο Τραν, της Βουλγαρίας. Το αιωνόβιο δέντρο έχει ύψος είκοσι μέτρα και περιφέρεια κορμού 4,80 μέτρα. Η εντυπωσιακή βελανιδιά μεγαλώνει για περισσότερα από 300 χρόνια κοντά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στο χωριό Ράνι Λουγκ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό πρακτορείο Ειδήσεων.
Τρίτη υποψηφιότητα στον διαγωνισμό για το «Ευρωπαϊκό Δέντρο του 2019» είναι αυτή ενός πλάτανου που βρίσκεται σε «νηπιακή ηλικία», καθώς είναι μόλις... 200 ετών, αλλά διεκδικεί το πρώτο βραβείο.
Ο πλάτανος βρίσκεται στο Κάμπενι (Câmpeni), στα όρη Απουσένι στη Ρουμανία και αποτελεί σημείο αναφοράς των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Μάλιστα, η αγάπη του κόσμου γι' αυτόν, αποδείχθηκε σωτήρια, αφού, μόλις ένα χρόνο πριν, όταν είχε δοθεί εντολή κοπής του από τις τοπικές αρχές, οι πολίτες «αγκάλιασαν» το δέντρο για να το σώσουν, κάτι που τελικά κατάφεραν.
Η ψηφοφορία που θα διεξαχθεί εδώ θα αρχίσει την 1η Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί 28 Φεβρουαρίου 2019. Ο διαγωνισμός για το «Ευρωπαϊκό δέντρο της χρονιάς» διεξήχθη για πρώτη φορά το 2011. Πηγή έμπνευσης υπήρξε ο διαγωνισμός «Δέντρο της Χρονιάς», που διοργανώνεται στην Τσεχία, από το Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Σύμπραξης της χώρας.
Ο διαγωνισμός διεξάγεται - κάθε χρόνο- από την Ευρωπαϊκή Ένωση Περιβαλλοντικής Σύμπραξης (EPA), της οποίας είναι μέλος το Τσέχικο Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Σύμπραξης. Από το 2011 μέχρι σήμερα οι υποψηφιότητες στον διαγωνισμό αυξήθηκαν από πέντε σε 15 σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στόχος είναι να υπάρξουν υποψηφιότητες από όλο τον κόσμο.
Για το 2019 οι 15 χώρες που κατέθεσαν υποψηφιότητες είναι: Βουλγαρία, Τσεχία, Βέλγιο, Κροατία, Γαλλία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σλοβακία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2018 είχε κερδίσει η Πορτογαλία με 26.606 ψήφους.


Share on Google Plus

About Neo-AstroNafpaktos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου